Zet ‘m op

lezing over hoeden door Wil Gorter


Op 15 september2021 was het eindelijk weer zover. Een avondvullende lezing in Tropica. Dat was sinds 19 februari 2020 niet meer mogelijk geweest. Wel waren lezingen georganiseerd, maar die moesten altijd weer wegens Corona worden afgezegd. Maar nu kon het eindelijk weer.
Op een lange tafel en op de grond stond een immense rij hoeden en hoedendozen. En voor de tafel stond Wil en hield haar lezing. Nou ja lezing, zeg maar rustig onemanshow. In een vlot tempo was het hoedje op, hoedje af, mutsje op, mutsje af. En bij al deze hoofddeksel een interessant verhaal, afgewisseld met veel humor. Ze vertelde waar hoeden voor gebruikt worden. Voor de pauze ging het hoofdzakelijk over bescherming tegen hitte, kou en regen of gevaar. En vooral door de boeiende manier van vertellen kwam deze pauze veel eerder dan verwacht.
In de pauze moesten natuurlijk door de aanwezigen hoedjes gepast worden.
In het tweede gedeelte waren vooral hoofddeksels voor herkenning het onderwerp. Van politiepet via petten van treinpersoneel tot veiligheidshelm aan toe. Ook kwamen de klederdrachten aan bod. En aangezien Wil dit deed als een soort quiz, werd toch wel goed duidelijk dat het best nog moeilijk is om al die Nederlandse en buitenlandse klederdrachten uit elkaar te houden. En ook het gedeelte na de pauze was voor ieders gevoel weer veel te snel afgelopen.
En hoe hebben de heren deze lezing gevonden? Wel, een van die heren zei voor het begin: 'ik kom hier om mijn Nivonvrienden weer eens te zien, maar het onderwerp van de lezing hoeft voor mij niet'. Na afloop zei hij: 'Het was fijn weer wat mensen gezien te hebben maar ik heb ook genoten van de lezing.' De opkomst was met veertien personen niet zo groot, maar de aanwezigen hebben een hele fijne avond gehad. Wil Gorter, petje af!

Jan Dekker